SINOPSI

1939-1975 La España de Franco en Color és un llargometratge documental que comença quan s’acaba la Guerra Civil espanyola. Després de la victòria dels sublevats a la Guerra Civil, Franco es converteix en Caudillo d’Espanya. L’exèrcit, l’Església i la Falange són els pilars de la seva dictadura. En els primers anys, s’elimina qualsevol rastre de republicanisme i es reprimeixen, castiguen i executen a tots aquells assenyalats com a enemics de la pàtria. El règim franquista s’alinea amb Hitler i Mussolini, però quan la Segona Guerra Mundial es decanta pel bàndol aliat, Franco es veu obligat a desmarcar-se del feixisme. El NO-DO, el noticiari oficial del Règim, s’encarrega de projectar una imatge ideal d’Espanya que emmascara la realitat d’un país que està aillat, endarrerit i empobrit. la Guerra Freda brinda una oportunitat a Franco per a sobreviure en el nou ordre mundial. El seu Règim, ultrareligiós i anticomunista trova en el Vaticà i en els Estats Units els seus nous avals internacionals. Els anys 60 són la dècada de l’esplandor del franquisme. El desanvolupament econòmic, el boom del turisme i l’èxode del camp a les zones industrials transformen el país. També creixen els moviments obrers i estudiantils i la dissidència política, els quals, el Règim reprimeix amb duresa. Amb l’assassinat de Carrero Blanco, l’any 1973, comença l’agonia del franquisme. El Caudillo mor 20 de novembre de 1975 però l’ombra de la dictaura previurà en el futur.

Tot això és el que explica aquest documental, i ho fa d’una manera que fins el moment no s’havia fet: en color. S’ha tingut accés als fons documentals de la Filmoteca Espanyola, el més important dels quals és el NO-DO. Però a més dels noticiaris del NO-DO s’ha treballat amb altres arxius dels fons de la Filmoteca Espanyola com, per exemple, l’Arxiu històric, Documentals en blanc i negre, Documentals en color i Revista Imágenes.

L’equip de documentació ha buscat imatges de molts altres fons fílmics com són la Filmoteca Basca, la Filmoteca de Catalunya, REUTERS, NARA, OTAN Archives o British Pathé. També s’ha realitzat un laboriós procés de recerca de fotografies, premsa i documents procedents d’agències i mitjans com EFE, ABC, ALBUM, La Vanguardia, Arxiu General de l’ Administració o l’Arxiu de Salamanca, la Fundació 1 de mayo…

Aquest projecte dóna continuïtat al llargmetratge España en dos trincheras, la Guerra Civil en Color, i és una clara aposta per a seguir produïnt llargmetratges documentals històrics que faran que el passat no caigui en l’oblit. I aquesta és la mateixa aposta que s’ha fet amb l’acoloriment.

 

UNA PRODUCCIÓ DE