la mirada de los historiadores, el franquismo en color

Veure, a tot color, escenes reals i en moviment de l’Espanya del franquisme es clau, però també ho és saber interpretar-les segons el context històric, polític i social en el que es van produir. Per aquest motiu, deprés de l’emissió de cada capítol d’España después de la guerra: el franquismo en color,  DMAX ofereix La mirada de los historiadores, un programa especial d’1 hora de durada, en el que més d’una vintena d’historiadors, aacdèmics i politòlegs analitzen i contextualitzen les imatges dels esdeveniments narrats en cadascún dels capítols.

Un grup molt variat d’experts entre els que figuren noms tan reputats com el catedràtic d’Història Social, Santos Juliá – que exerceix a més com a assessor històric de la sèrie-, l’escriptor i hispanista britànic Paul Preston i el capellà i historiador guardonat amb el premi Nacional d’Història 2008, Fernando García de Cortázar. Des del punt de vista dels experts, els espectadors coneixaran les causes i conseqüències dels episodis claus que van marcar la dictadura de Franco, els factors i personatges que van jugar un paper  clau a la història recent i com aquests fets van influir en la societat durant 4 dècades.

Altres experts que participen al programa són: Enrique Moradiellos, Javier Rodrigo, Carme Molinero, José Álvarez Junco, Pilar Toboso, Alberto Reig Tapia,  Carlos Collado Seidel, Gutmaro Gómez Bravo, Antonio Cazorla Sánchez, Carme Molinero, Jesús Palacios, Jordi Canal, Manuel Ros, Elena Martínez Ruiz, Mariano Sánchez Soler, Joan Maria Thomas, Miguel Martorell Linares, Sebastian Balfour, Juan Avilés Farré i Mary Nash.

1939-1975 La España de Franco en color

1939-1975 La España de Franco en Color és un llargometratge documental que comença quan s’acaba la Guerra Civil espanyola. Després de la victòria dels sublevats a la Guerra Civil, Franco es converteix en Caudillo d’Espanya. L’exèrcit, l’Església i la Falange són els pilars de la seva dictadura. En els primers anys, s’elimina qualsevol rastre de republicanisme i es reprimeixen, castiguen i executen a tots aquells assenyalats com a enemics de la pàtria. El règim franquista s’alinea amb Hitler i Mussolini, però quan la Segona Guerra Mundial es decanta pel bàndol aliat, Franco es veu obligat a desmarcar-se del feixisme. El NO-DO, el noticiari oficial del Règim, s’encarrega de projectar una imatge ideal d’Espanya que emmascara la realitat d’un país que està aillat, endarrerit i empobrit. la Guerra Freda brinda una oportunitat a Franco per a sobreviure en el nou ordre mundial. El seu Règim, ultrareligiós i anticomunista trova en el Vaticà i en els Estats Units els seus nous avals internacionals. Els anys 60 són la dècada de l’esplandor del franquisme. El desanvolupament econòmic, el boom del turisme i l’èxode del camp a les zones industrials transformen el país. També creixen els moviments obrers i estudiantils i la dissidència política, els quals, el Règim reprimeix amb duresa. Amb l’assassinat de Carrero Blanco, l’any 1973, comença l’agonia del franquisme. El Caudillo mor 20 de novembre de 1975 però l’ombra de la dictaura previurà en el futur.

Tot això és el que explica aquest documental, i ho fa d’una manera que fins el moment no s’havia fet: en color. S’ha tingut accés als fons documentals de la Filmoteca Espanyola, el més important dels quals és el NO-DO. Però a més dels noticiaris del NO-DO s’ha treballat amb altres arxius dels fons de la Filmoteca Espanyola com, per exemple, l’Arxiu històric, Documentals en blanc i negre, Documentals en color i Revista Imágenes.

L’equip de documentació ha buscat imatges de molts altres fons fílmics com són la Filmoteca Basca, la Filmoteca de Catalunya, REUTERS, NARA, OTAN Archives o British Pathé. També s’ha realitzat un laboriós procés de recerca de fotografies, premsa i documents procedents d’agències i mitjans com EFE, ABC, ALBUM, La Vanguardia, Arxiu General de l’ Administració o l’Arxiu de Salamanca, la Fundació 1 de mayo…

Aquest projecte dóna continuïtat al llargmetratge España en dos trincheras, la Guerra Civil en Color, i és una clara aposta per a seguir produïnt llargmetratges documentals històrics que faran que el passat no caigui en l’oblit. I aquesta és la mateixa aposta que s’ha fet amb l’acoloriment.

 

Megafactorías: Calidad Pascual

Megafactorías: Calidad Pascual explica el repte que suposa per a una gran empresa processar i envasar llet els 365 dies de l’any sense alterar la qualitat de la materia primera. Des de fa 50 anys, Calidad Pascual treballa per a produir 1 milió de litres de llet. L’esforç i la inquietud del seu fundador, Tomás Pascual, va aconseguir que l’empresa fos pionera en produir en el mercat lleter espanyol el procés UHT, el tetrabrik i la llet descremada, són pioners en tècniques de conservació i envasat de productes làctics.

Megafactorías: Calidad Pascual segueix el procés des del moment en que es munyen les vaques fins que la llet està llesta per ser comercialitzada, un procés que no pot sobrepassar les 24 hores, el documental ens detalla tots els processos necessaris per a garantir la máxima qualitat del producte.

Aquest és un documental és una producció de Minoria Absoluta per al canal National Geographic.

 

La vida con Samanta

Samanta Villar torna a Cuatro amb La vida con Samanta un programa que incorpora, com a novetat, que alguns dels protagonistes dels seus reportatges visiten la casa de la Samanta.

Porto 10 anys entrant a les cases de la gent. Ara és l’hora que la gent entria  casa meva diu la reportera.

Convivint amb els personatges, Samanta Villar retrata les seves extraordinàries històries, els acompanya en el seu dia a dia i reflexiona amb ells sobre temes que toquen a tothom.

Obrir casa meva als personatges ha estat una experiència espectacular. El grau d’intimitat que aconseguim m’omple com a professional i com a persona.

A més, la Samanta va més enllà del paper de una periodista, en aquesta ocasió, s’atreveix a viure experiències en primera persona, sempre relacionades amb el tema del programa i compartint-les amb el teleespectador.

En aquesta nova temporada, de 10 capítols, Samanta Villar tracta temes tan universals com l’amor, la paternitat, el passat, l’èxit, els secrets o la dona, entre d’altres.

La vida con Samanta és una coproducció de Masanta Films i All Contents.

España después de la Guerra. El franquismo en color

España después de la Guerra. El Franquismo en color és una producció  de Minoria Absoluta per a Veo Televisión i DMAX que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’ICAA i la Filmoteca Espanyola.

Aquesta sèries la formen 4 episodis de 44 minuts de durada, i s’ha pogut portar a terme gràcies a l’accés als fons documentals preservats a la Filmoteca Espanyola, el més important dels quals és el NO-DO. Actualment la col·lecció completa del NO-DO està preservada a la Filmoteca Espanyola en un estat de conservació impecable. Això ha permès a l’equip d’España después de la Guerra. El franquismo en color accedir a aquest material a partir de les seves còpies originals i obtenir així les imatges directament del material fotoquímic en 35 milímetres.

A més dels noticiaris del NO-DO s’ha treballat amb altres arxius dels fons de la Filmoteca Espanyola com, per exemple, l’Arxiu Històric, documentals en blanc i negre, documentals en color i la revista Imágenes.

L’equip de documentació ha buscat i obtingut imatges de molts altres fons fílmics com són la Filmoteca Basca, la Filmoteca de Catalunya, REUTERS, NARA, OTAN Archives o British Pathé. També s’ha fet un un laboriós procés de recerca de fotografies, premsa i documents procedents d’agències i mitjans com: EFE, ABC, ALBUM, La Vanguardia, Arxiu General de l’Administració,  l’Arxiu de Salamanca o la Fundación 1 de mayo.

Per a la realització d’aquest projecte ha estat necessari un equip de 40 persones que durant un any i mig han revisat més de 750 títols dels fons de la Filmoteca Espanyola. S’han realitzat més de 1750 estudis de degradació acètica sobre el material original. S’han restaurat més de 180.000 metres de pel·lícula. S’han invertit més de 250 hores per escanear a 4K, i s’han digitalitzat 300 minuts. S’han restaurat digitalment més de 250 mil fotogrames i s’han acolorit 300 mil fotogrames. Per a aconseguir el color més fidel i precís del material s’han necessitat unes 25 mil referències documentals.

Durant l’any i mig que ha durat el procés de producció s’han visionat més de 60 bobines i reportatges inèdits, alguns dels quals, formen part del muntatge final de la sèrie. Entre ells, imatges sobre la Marcha Verde, les convalecències hospitalàries de Franco o les últimes imatges en un acte oficial.

L’equip també ha pogut localitzar reportatges sobre la música, al moda, les platges i el turisme de l’època, unes imatges que mai havie vist la llum fins ara.

Aquest projecte dóna continuïtat a la sèrie España Dividida, la Guerra Civil en Color -que ses va emetre a més de 170 països a través dels canals de Discovery Network-, i és una clara aposta per part de DMAX i VEO TELEVISIÓ per a seguir produint  sèries documentals historiques i productes de qualitat que tinguin la capacitat de ser exportats mundialment.

 

IDEAL

IDEAL (Immersive, Digital, Exhibition, Arts, Lab), Centre d’Arts Digitals és el lloc on es troben el futur dels museus i el futur dels cinemes. Un centre de cultura digital que experimenta amb la immersivitat a partir de projeccions audiovisuals, realitat augmentada, realitat virtual i holografia per crear una nova relació entre l’art i la societat.

Recupera un antic cinema del 1917, convertit en estudi de televisió l’any 1984, protagonista durant dècades de la vida cultural del Poblenou de Barcelona. 2000 m2 dedicats a la creació, formació i difusió de la cultura digital: el punt trobada entre art, tecnologia i ciència.

Partners fundadors: EYESBERG MIRA,  DIGALIX,  MAGMACULTURA i MINORIA ABSOLUTA

Partners internacionals: SOCIETÉ DES ARTS TECHNOLOGIQUES, EXHIBITION HUB, BERLINER FESTPIELE, BASE MILANO

Inauguració: octubre de 2019

 

 

La Sagi, una pionera del Barça

Anna Maria Martínez Sagi va ser l’any 1934 la primera dona en formar part de la junta directiva del FC Barcelona. Tenia 27 anys i encarnava un model de dona independent i moderna. Va ser
esportista, poeta i periodista. La seva militància feminista i republicana li va costar enfrontaments i exili.

La Sagi, una pionera del Barça recupera la memòria d’una persona tan extraordinària com oblidada. Nascuda en un família benestant, ja lligada al Barça dels primers temps, Anna Maria Martínez Sagi va aprofitar el moment històric excepcional de la segona república per desafiar les convencions i lluitar per la independència pròpia i, per extensió, de les dones.

En el documental l’actriu Anna Sahun es posa en la pell d’Anna Maria Martínez Sagi. Recorre les seves passes i busca qui la va conèixer i qui va estudiar la seva obra per tal d’entendre qui era i poder-la representar millor. Un format que combina documental i ficció per apropar-nos a una dona pionera del seu temps.
El FC Barcelona recupera la seva memòria amb la docu-ficció  La Sagi, una pionera del Barça que ha coproduït juntament amb Televisió de Catalunya i Minoria Absoluta.

Todo es mentira

Todo es mentira, és un programa produït per Mediaset amb la col·laboració de Minoria Absoluta i La Fábrica de la tele. Cada dia, de dilluns a divendres, el programa fa un particular repàs de l’actualitat política, social i cultural. Risto Mejide presenta aquest programa que compta amb la col·laboració d’ Antonio Castelo, Miguel Lago, Marta Flich, Elsa Ruiz i Itziar Castro. A part d’aquests col·laboradors de plató, Todo es mentira disposa d’un equip de reporters repartits per tot el territori, que es desplacen allà on hi ha la notícia per parlar amb els seus  protagonistes.

Todo es mentira s’emet de dilluns a divendres a les 15:40 hores a Cuatro.

 

 

Layers of Reality

Layers of Reality és un projecte de Minoria AbsolutaDigalix i Magma Cultura que aposta per la realitat virtual.  Un projecte que uneix tecnologia, contingut i experiència d’usuari. Es tracta d’una solució integral formada per equips de producció audiovisual, de desenvolupament de programació interactiva i de servei tècnic.

Layers of Reality té el seu dispositiu de disseny propi GATE VR per garantir que els continguts audiovisuals interactius es gaudeixin amb la màxima qualitat disponible al mercat, integrant-se perfectament en qualsevol espai.

La gent de l’escala

La gent de l’escala és el relat en primera persona d’aquells que van defensar l’Institut Pau Claris de Barcelona l’1 d’octubre de 2017. Un documental que posa cara als protagonistes d’unes imatges que es van fer virals en molt poca estona: les d’un agent de la Policia Nacional saltant des de l’escala i etzibant una puntada de peu a un ciutadà.

Tots hem vist imatges de l’actuació policial d’aquell dia en diferents col·legis. Però a La gent de l’escala, és la primera vegada que les persones que eren a un col·legi electoral, el de l’Institut Pau Claris expliquen com van viure aquells fets, minut a minut, des que es van llevar fins que la policia va entrar al col·legi i es va endur les urnes, així com els moments i dies posteriors.

La gent de l’escala és una història narrativament trepidant i emocionalment intensa. Durant una mica menys d’una hora, es descobreix un grup de gent que no es coneixien de res i que, per unes hores, van tenir un vincle molt fort. Un vincle que es plasma en una imatge: la de tots i totes asseguts a l’escala, esperant que arribi la policia.

23 testimonis, de totes les edats, condicions socials, ideologia, gent d’un mateix barri que estaven allà en aquell moment, tracen una crònica que ens interpel·la com a espectadors més enllà de qüestions polítiques. Així, coneixerem com van viure aquells moments la Maria i el Pau, mare i fill, que van anar plegats al col·legi i que van acabar a l’hospital i interposant una denúncia per danys. També escoltarem el punt de vista d’un grup de bascos i mallorquins que eren al col·legi electoral i que van ser claus en la defensa de les urnes; viurem la reacció de la María José, una àvia combativa que va acabar fent fora els policies del col•legi, escales avall; la vivència de la Raquel, que va estar setmanes sense menjar ni dormir; i el testimoni de la Marta, que, després de ser arrossegada escales avall per dos policies i d’acabar amb els dits embenats, va ser acusada de ser “la gran mentida de l’1O”.

La gent de l’escala van poder votar? Creuen que hi ha fractura social? En quin moment es troben, ara? Com s’expliquen la violència policial un any després? Han digerit què els va passar? I sobretot, tornarien a seure a l’escala del Pau Claris sabent que serien agredits?

23 persones van denunciar haver patit ferides durant la intervenció policial a l’Institut Pau Claris. A principis de setembre el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha començat a investigar tres agents del Cos Nacional de Policia per l’actuació en aquell col·legi. El jutge considera l’actuació “desproporcionada i perillosa”. Els agents de la Policia Nacional que van participar en l’operatiu del Pau Claris  han rebutjat participar en aquest documental.

Megaestructuras: Sagrada Familia

Megaestructuras: Sagrada Familia. Com es construeix una catedral de pedra en ple segle XXI?

Quan estigui acabada, la Sagrada Família de Barcelona serà l’església més alta del món. Es va començar a construir fa 136 anys, però encara falta un terç per edificar. Cap altra construcció porta tant temps en construcció. Ara, una tècnica molt avançada, multiplica per deu el ritme de construcció de l’obra i marca un nou repte: acabar el 2026 coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Ara mateix, s’estan aixecant les sis torres centrals. S’arribarà a temps?

Megaestructuras: Sagrada Familia mostra el repte que suposa aixecar una catedral de pedra, en ple segle XXI, enmig d’un entorn urbà, com és el centre de Barcelona amb la dificultat afegida dels milers de visitants que cada dia van a admirar aquesta monumental obra arquitectònica.

Aquest documental produït per  Minoria Absoluta per a National Geographic es podrà veure la tardor de 2018 a Espanya i també a nivell mundial a través de la xarxa de canals internacionals de National Geographic, distribuïda a 172 pïsos i 43 idiomes.

Polònia

Polònia és un espai d’humor basat en l’actualitat política. Cada setmana fa una anàlisi de l’actualitat a través d’un seguit d’esquetxos on els protagonistes són els polítics, periodistes i personatges mediàtics. Polònia es va estrenar a TV3 el 16 de febrer de 2006. Ha guanyat diferents premis: el 2007 va obtenir el Premi Ondas al millor programa de televisió local, el 2011 va obtenir el Premi ATV al millor maquillatge, el 2012 va guanyar el Premi Zapping al millor programa d’entreteniment. Actualment s’està emetent la 14a temporada.