la mirada de los historiadores, el franquismo en color

Veure, a tot color, escenes reals i en moviment de l’Espanya del franquisme es clau, però també ho és saber interpretar-les segons el context històric, polític i social en el que es van produir. Per aquest motiu, deprés de l’emissió de cada capítol d’España después de la guerra: el franquismo en color,  DMAX ofereix La mirada de los historiadores, un programa especial d’1 hora de durada, en el que més d’una vintena d’historiadors, aacdèmics i politòlegs analitzen i contextualitzen les imatges dels esdeveniments narrats en cadascún dels capítols.

Un grup molt variat d’experts entre els que figuren noms tan reputats com el catedràtic d’Història Social, Santos Juliá – que exerceix a més com a assessor històric de la sèrie-, l’escriptor i hispanista britànic Paul Preston i el capellà i historiador guardonat amb el premi Nacional d’Història 2008, Fernando García de Cortázar. Des del punt de vista dels experts, els espectadors coneixaran les causes i conseqüències dels episodis claus que van marcar la dictadura de Franco, els factors i personatges que van jugar un paper  clau a la història recent i com aquests fets van influir en la societat durant 4 dècades.

Altres experts que participen al programa són: Enrique Moradiellos, Javier Rodrigo, Carme Molinero, José Álvarez Junco, Pilar Toboso, Alberto Reig Tapia,  Carlos Collado Seidel, Gutmaro Gómez Bravo, Antonio Cazorla Sánchez, Carme Molinero, Jesús Palacios, Jordi Canal, Manuel Ros, Elena Martínez Ruiz, Mariano Sánchez Soler, Joan Maria Thomas, Miguel Martorell Linares, Sebastian Balfour, Juan Avilés Farré i Mary Nash.

España después de la Guerra. El franquismo en color

España después de la Guerra. El Franquismo en color és una producció  de Minoria Absoluta per a Veo Televisión i DMAX que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’ICAA i la Filmoteca Espanyola.

Aquesta sèries la formen 4 episodis de 44 minuts de durada, i s’ha pogut portar a terme gràcies a l’accés als fons documentals preservats a la Filmoteca Espanyola, el més important dels quals és el NO-DO. Actualment la col·lecció completa del NO-DO està preservada a la Filmoteca Espanyola en un estat de conservació impecable. Això ha permès a l’equip d’España después de la Guerra. El franquismo en color accedir a aquest material a partir de les seves còpies originals i obtenir així les imatges directament del material fotoquímic en 35 milímetres.

A més dels noticiaris del NO-DO s’ha treballat amb altres arxius dels fons de la Filmoteca Espanyola com, per exemple, l’Arxiu Històric, documentals en blanc i negre, documentals en color i la revista Imágenes.

L’equip de documentació ha buscat i obtingut imatges de molts altres fons fílmics com són la Filmoteca Basca, la Filmoteca de Catalunya, REUTERS, NARA, OTAN Archives o British Pathé. També s’ha fet un un laboriós procés de recerca de fotografies, premsa i documents procedents d’agències i mitjans com: EFE, ABC, ALBUM, La Vanguardia, Arxiu General de l’Administració,  l’Arxiu de Salamanca o la Fundación 1 de mayo.

Per a la realització d’aquest projecte ha estat necessari un equip de 40 persones que durant un any i mig han revisat més de 750 títols dels fons de la Filmoteca Espanyola. S’han realitzat més de 1750 estudis de degradació acètica sobre el material original. S’han restaurat més de 180.000 metres de pel·lícula. S’han invertit més de 250 hores per escanear a 4K, i s’han digitalitzat 300 minuts. S’han restaurat digitalment més de 250 mil fotogrames i s’han acolorit 300 mil fotogrames. Per a aconseguir el color més fidel i precís del material s’han necessitat unes 25 mil referències documentals.

Durant l’any i mig que ha durat el procés de producció s’han visionat més de 60 bobines i reportatges inèdits, alguns dels quals, formen part del muntatge final de la sèrie. Entre ells, imatges sobre la Marcha Verde, les convalecències hospitalàries de Franco o les últimes imatges en un acte oficial.

L’equip també ha pogut localitzar reportatges sobre la música, al moda, les platges i el turisme de l’època, unes imatges que mai havie vist la llum fins ara.

Aquest projecte dóna continuïtat a la sèrie España Dividida, la Guerra Civil en Color -que ses va emetre a més de 170 països a través dels canals de Discovery Network-, i és una clara aposta per part de DMAX i VEO TELEVISIÓ per a seguir produint  sèries documentals historiques i productes de qualitat que tinguin la capacitat de ser exportats mundialment.

 

La vida con Samanta

Samanta Villar torna a Cuatro amb La vida con Samanta un programa que incorpora, com a novetat, que alguns dels protagonistes dels seus reportatges visiten la casa de la Samanta.

Porto 10 anys entrant a les cases de la gent. Ara és l’hora que la gent entria  casa meva diu la reportera.

Convivint amb els personatges, Samanta Villar retrata les seves extraordinàries històries, els acompanya en el seu dia a dia i reflexiona amb ells sobre temes que toquen a tothom.

Obrir casa meva als personatges ha estat una experiència espectacular. El grau d’intimitat que aconseguim m’omple com a professional i com a persona.

A més, la Samanta va més enllà del paper de una periodista, en aquesta ocasió, s’atreveix a viure experiències en primera persona, sempre relacionades amb el tema del programa i compartint-les amb el teleespectador.

En aquesta nova temporada, de 10 capítols, Samanta Villar tracta temes tan universals com l’amor, la paternitat, el passat, l’èxit, els secrets o la dona, entre d’altres.

La vida con Samanta és una coproducció de Masanta Films i All Contents.

Todo es mentira

Todo es mentira, és un programa produït per Mediaset amb la col·laboració de Minoria Absoluta i La Fábrica de la tele. Cada dia, de dilluns a divendres, el programa fa un particular repàs de l’actualitat política, social i cultural. Risto Mejide presenta aquest programa que compta amb la col·laboració d’ Antonio Castelo, Miguel Lago, Marta Flich, Elsa Ruiz i Itziar Castro. A part d’aquests col·laboradors de plató, Todo es mentira disposa d’un equip de reporters repartits per tot el territori, que es desplacen allà on hi ha la notícia per parlar amb els seus  protagonistes.

Todo es mentira s’emet de dilluns a divendres a les 15:40 hores a Cuatro.

 

 

Ciutadà Novell

 Ciutadà novell és una sèrie documental de 10 capítols, per a betevé, que ensenya el funcionament dels serveis públics, llocs emblemàtics i entitats representatives de la ciutat de Barcelona. Queco Novell visita diferents llocs de la ciutat per conèixer com funcionen aquests espais, com són els professionals que hi treballen i que fan que tot rutlli. El ciutadà Novell pregunta i acompanya els treballadors i protagonistes en el seu dia a dia i ens descobreix les històries humanes que hi ha darrera de cadascun d’ells.

En Queco Novell visita llocs tan emblemàtics i necessaris per a la ciutat com són, entre d’altres:  el zoo, l’hospital de la Vall d’Hebron, Mercabarna, el cementiri de Montjuïc, els transports municipals, el Gran Teatre del Liceu …

Ciutadà novell és una producció de Minoria Absoluta per a betevé.

Ciudades de noche

Ciudades de noche és una sèrie documental que Minoria Absoluta ha produït pel canal Viajar. Quan el sol es pon les ciutats canvien, els llums transformen els carrers i ens ensenyen l’altra cara de la metròpolis. Monuments, places, racons i personatges… Tot es transforma. La sèries busca la cara més desconeguda de cadascuna de les capitals seleccionades, una mirada banyada per la llum de la lluna.

A través de la mirada de diferents personalitats que tenen un vincle especial amb la seva ciutat i amb l’ajuda de persones que viuen la nit d’una manera especial Ciudades de Noche ens ensenya la cara nocturna de les principals capitals espanyoles. Des de llocs emblemàtics als racons més especials, Ciudades de noche és una nova manera de veure i viure les ciutats.

La segona temporada de Ciudades de Noche, s’estrena el 22 de setembre de 2018.

Està Passant

Està passant és un programa d’humor que analitza les claus de l’actualitat cada dia, durant 45 minuts, en la franja anterior al Telenotícies Vespre.

El programa, presentat per Toni Soler, ens apropa als principals temes del dia, amb especial atenció a l’actualitat política i al seguiment dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Tot plegat, sense renunciar a la sàtira que caracteritza la trajectòria de l’equip de Minoria Absoluta.

Soler està  acompanyat en el plató per Jair Domínguez, Elisenda Carod, Magí García, Marc Giró, Joan Grivé i Àlex Martínez, cadascú amb el seu particular humor.

Polònia

Polònia és un espai d’humor basat en l’actualitat política. Cada setmana fa una anàlisi de l’actualitat a través d’un seguit d’esquetxos on els protagonistes són els polítics, periodistes i personatges mediàtics. Polònia es va estrenar a TV3 el 16 de febrer de 2006. Ha guanyat diferents premis: el 2007 va obtenir el Premi Ondas al millor programa de televisió local, el 2011 va obtenir el Premi ATV al millor maquillatge, el 2012 va guanyar el Premi Zapping al millor programa d’entreteniment. Actualment s’està emetent la 14a temporada.

 

Crackòvia

Crackòvia és un programa d’humor de Televisió de Catalunya presentat i dirigit per Joan Rufas  i centrat en el món de l’esport, sobretot en el futbol amb una atenció especial al Barça, Madrid i Espanyol. Cada setmana l’actualitat esportiva té la seva rèplica la nit dels dilluns. El programa ha estat en antena durant 9 temporades.

España dividida: la Guerra Civil en color

España dividida, la Guerra Civil en color, és una sèrie documental de tres episodis de 45 minuts en els que per primera vegada al nostre país, el material original de la col·lecció de la Guerra Civil de la Filmoteca Española, ha estat restaurat i colorejat.

Entre juliol de 1936 i abril de 1939 Espanya es va dessagnar en una guerra civil que va causar centenars de milers de morts i mig milió d’exiliats. La guerra va començar amb un cop militar, i va ser la conseqüència de dos fracassos: el dels golpistes per derrocar el govern immediatament, i el de la República per neutralitzar la sublevació. La guerra es va patir al front i a la reraguarda, on la repressió es va cobrar milers de víctimes. Els sublevats van comptar des del primer moment amb el recolzament de Hitler i Mussolini amb armes i tropes. La República, en canvi, va comptar amb ajuda soviètica, mentre les potències democràtiques s’inhibien. Aquesta soledat, més la divisió política i la ineficàcia militar, van determinar la derrota republicana i la victòria total de Franco.

Produït per a la cadena DMAX en col·laboració amb VEO TV i la Filmoteca Espanyola, aquesta sèrie és una oportunitat única per veure i entendre el que va succeir a Espanya durant un dels successos més obscurs de la seva història contemporània.

La Guerra Civil en color: La mirada de los historiadores

La Guerra Civil en Color, la mirada de los historiadores és una sèrie documental de 3 episodis de 44 minuts de durada cadascun d’ells on 18 historiadors de referència mundial debaten sobre la història de la Guerra Civil Española a partir de les imatges acolorides per a la sèrie España dividida, la guerra civil en color.

La mirada de los historiadores analitza, entre altres qüestions, les causes i l’origen de l’esclat de la guerra, les diferències entre els dos exèrcits, les divisions dins del bàndol republicà i la unitat dins del bàndol dels revoltats, el paper de l’Església, la repressió a la rereguarda, la fam i les penúries, els esdeveniments de l’Alcázar, Guernika, Paracuellos, els fets del maig de 1937, la matança de Badajoz o la personalitat de Franco, Azaña, Negrín o Durruti.

El resultat és una reflexió polifònica que enriqueix el projecte de España dividida, la guerra civil en color.

Al llarg d’aquests 3 capítols es podran sentir veus tan enteses com les de: Antony Beevor, Julián Casanova, Santos Juliá, Ángel Viñas, Josep Fontana, Ángel Bahamonte, Enrique Moradiellos, Juan Pablo Fusi, Enrique Ucelay Da Cal, José Luis Ledesma, Fernando G. De Cortázar, Nigel Towson, Fernando Puell, Michael Alpert, Mercedes Cabrera, Hilari Raguer, Jesús de Andrés, o Mary Nash.

Zomedy Night

Zomedy Night és una producció de Minoria Absoluta en exclusiva per a FOX International Channels (FIC), que ha reunit a grans humoristes per protagonitzar dos programes de monòlegs sobre el fenomen zombie.

Berto Romero, Goyo Jiménez, Yolanda Ramos i Agustín Jiménez són els encarregats d’interpretar els monòlegs de Zomedy Night i ho faran d’una manera molt especial perquè tres d’ells s’han maquillat i caracteritzat per mostrar el seu costat més zombie. Aquests dos programes compten a més amb divertides seccions com The Ranking Dead, que repassa alguns dels millors moments de la sèrie de televisió, i entrevistes especials amb altres aficionats al gènere zombie com José Corbacho i Sílvia Abril.